Zaczynanie czegoś nowego zawsze jest trudne. Niezależnie od branży, bez uwzględnienia olbrzymiej liczby ewentualności, nie można stworzyć dobrze prosperującego biznesu, który zacznie w niedługim czasie przynosić należyte zyski. Rozpoczynając działalność należy zdawać sobie z tego sprawę. Powinno się przygotować odpowiedni biznesplan, dzięki któremu przez dłuższy czas ustalone będą wszelkie ważne wydatki oraz przewidywane przychodzi pozwalające firmie prosperować. Nie inaczej jest w wypadku profesjonalnych restauracji. W takie miejsca trzeba włożyć sporo wysiłku, żeby na pewno przynosiły one duże zarobki. Bardzo ważne jest, by pomyśleć o wszelkich niezbędnych w lokalu sprzętach, dzięki którym możliwe będzie zarówno gotowanie dobrych potraw, jak i obsługiwanie gości. Istotne jednak jest tutaj również znalezienie właściwych kucharzy oraz zadbanie o wysokojakościowe produkty spożywcze, z których przygotowane zostaną dania.

Inną kwestią jest jednak dobre samopoczucie klientów – w końcu nawet najlepszy plan i cudowne jedzenie nie naprawią nieprzyjaznej dla gości aranżacji odrzucającej ich, zanim w ogóle wejdą do wnętrza restauracji. Jak o nie zabrać? Przede wszystkim należy stworzyć klimat – tutaj podstawą będą oczywiście tematyczna kolorystyka i ozdoby, jak również odpowiednio dobrane meble. Właśnie z tego powodu właściciele restauracji bardzo często korzystają z usług profesjonalnych dostawców mebli, którzy niejednokrotnie swoje kompozycje przygotowują specjalnie na potrzeby danego miejsca we współpracy z doświadczonymi projektantami mebli oraz wnętrz.

Trudny wybór mebli do restauracji bądź kawiarni

W jaki sposób wybrać odpowiednie meble do restauracji? Przede wszystkim wszystkie krzesła i stoły do kawiarni powinny być zbieżne z całym wystrojem sali, być wygodne i estetyczne oraz spełniać praktyczną funkcję, czyli innymi słowy być wytrzymałe i łatwe do utrzymania w czystości. Jeśli krzesła do restauracji mają łączyć wszystkie te cechy, konieczne okaże się wybranie dobrej jakości tkaniny, którą siedziska zostaną obszyte oraz właściwy rodzaj drewna, z którego zrobione mają być stoły. Nie można zapominać o wytrzymałości mebli - jeśli lokal będzie cieszyć się zainteresowaniem, różne drobne wypadki będą się zdarzały, dlatego żadne uszkodzenia mechaniczne nie mogą poważnie wpływać na kondycję stołu. Najlepiej, by takie defekty były zwyczajnie niewidoczne. Warto zaznaczyć, iż kluczowym elementem, o którym myśli każdy właściciel restauracji, jest to, czy trudno jest dane sprzęty doczyścić. Niezależnie od tego, czy korzysta się z usług zewnętrznej firmy sprzątającej, czy w danym lokalu porządkami zajmują się jego pracownicy, wszystko powinno odbywać się sprawnie.

Dobór kolorów i formy

Meble do kawiarni lub restauracji powinny być ze sobą całkowicie spójne. Zazwyczaj (istnieją pewne wyjątki) wszystkie krzesła powinny należeć do tego samego zestawu. Tak samo najlepiej by było, by stół do kawiarni bądź innego lokalu pasował idealnie do siedzisk. Chociaż jednak ważna jest spójność pod względem stylistycznym, kluczową kwestią jest dobór kolorów, które w końcu rzucają się w oczy. Jeśli nie wymaga tego szczególna specyfika lokalu, wybieranie skrajnie ze sobą kontrastujących kolorów może wywołać mieszane uczucia klientów. Najlepiej zamiast tego zdecydować się na stonowaną, spójną kreację. Na przykład w kawiarence z widokiem na duży ogród, ozdobionej kwiatami oraz z zielonymi ścianami, lepiej zdecydować się na drewniany, okrągły stolik kawowy, raczej wpadający w ciemne brązy - nie jaskrawy model, dominujący wnętrze. Tak samo w nowoczesnym barze bubble tea, właściciel nie powinien wstawiać postarzanych foteli, lecz jaskrawe hokery o futurystycznych kształtach. Forma zawsze powinna odpowiadać specyfice pomieszczenia. Aranżując jakiekolwiek wnętrza, zawsze należy o tym pamiętać.

Inwencja twórcza a uniwersalność

Wybierając meble właściciel restauracji powinien zastanowić się, czy zależy mu na urządzeniu pomieszczenia w jakimś konkretnym, kojarzącym się z lokalem stylu, czy też postawić na uniwersalne klasyki, które na pewno się nie zestarzeją. Meble mogą bowiem być przygotowane w konkretnej konwencji, jeśli jednak moda się zmieni, nie gwarantuje to utrzymania klienteli, o ile restauracji nie uda się zdobyć szybkiego rozgłosu i uznania. Można postawić też na bezpieczne, uniwersalne rozwiązanie. Meble do restauracji można bowiem dopasować w ten sposób, by nie trzeba było szukać nowych za każdym razem, gdy właściciel zechce wprowadzić jakieś zmiany dotyczące wystroju. Jeśli przemalowywane zostają ściany, a ozdoby zostają zmienione, może pojawić się konieczność przystosowania mebli w pewnym stopniu. Uniwersalne produkty jednak łatwiej będzie nieznacznie i tanio przerobić.

Ogródek restauracyjny

Nie wszystkie restauracje i kawiarnie mają dostęp do prawdziwego ogrodu, ale nawet niewielka przestrzeń przed budynkiem jest wystarczająca, by umieścić w jej obrębie kilka krzeseł i stolików. Gdy tylko na zewnątrz robi się nieco cieplej, ogródki restauracyjne zaczynają się cieszyć olbrzymim zainteresowaniem. To zadziwiające, ale nawet lokale w których widać oczywistą dysproporcję między pięknym wystrojem wewnątrz oraz co najwyżej średnimi meblami na zewnątrz, mają zapełnione miejsca przed restauracją. Ogródek restauracyjny, niezależnie od tego, jak dobrze przystosowana jest do jego zorganizowania przestrzeń przed lokalem, jest doskonałym sposobem na przyciągnięcie klientów zmęczonych upałami. Warto w związku z tym stworzyć w nim przyjemne warunki do wypoczynku, wyprzedzając w ten sposób konkurencję. Krzesła i stoły do restauracji, które mają zostać postawione na zewnątrz powinny być wygodne, należy jednak wziąć pod uwagę, iż będą one bardziej narażone na uszkodzenia. Idealnie sprawdzą się tutaj krzesła rattanowe – są one ekologiczne, stanowią dobrą alternatywę dla wikliny i doskonale sprawdzają się jako meble do kawiarni. Producent dostarcza takie meble w stosunkowo niskich cenach, dlatego nie trzeba się martwić, jeśli wyeksploatują się one szybciej niż meble stojące wewnątrz lokalu. Wystarczy postawić przy krzesłach rattanowych zwykły stolik do kawiarni i można założyć, iż efekt będzie niesamowity. Przechodniom mijającym restaurację niełatwo jest beznamiętnie mijać tak ładnie urządzone miejsce, w którym pod parasolem lub niewielkim daszkiem można raczyć się chłodnymi napojami oraz słodką przekąską. Jest to rozwiązanie, które warto stosować w każdym lokalu.
Najważniejsze jest zadowolenie klientów, a by zaskarbić sobie ich sympatię, poza dobrą kuchnią warto oferować także możliwość komfortowego wypoczynku. Przy odpowiednich krzesłach i stołach, o wysokości dostosowanej do panujących standardów, goście będą mogli wygodnie spożywać posiłki, natomiast obicia z pięknych, miękkich materiałów będą cieszyły zmysły. Wytrzymałe meble pozwolą uniknąć dodatkowych kosztów związanych z ich renowacją, nie będą one tak narażone na uszkodzenia mechaniczne. Warto używać solidnych drewnianych stołów wewnątrz budynku, a na zewnątrz ustawić stoliki kawiarniane oraz krzesła rattanowe. Ich lekkość sprawia, iż w każdej chwili możliwe jest przenoszenie mebli oraz chowanie ich w wypadku trudnych warunków pogodowych. Odporność rattanu na wilgoć natomiast zwiększy żywotność krzeseł, dzięki czemu wymiana lub renowacja mebli nie będzie musiała następować wyjątkowo często. W obliczu wyjątkowo dobrej dostępności wysokojakościowych mebli, prowadzenie restauracji lub kawiarni staje się coraz bardziej opłacalne.